"Die dümmsten Verbraucher kaufen die dicksten Erdbeeren" schrieb ich auf meiner Webseite mit Links zum Thema "Italien". (Mit Italien hat das relativ wenig zu tun; es kam mir dort im Zusammenhang mit dem Kapitel "Sprichwörter" in den Sinn.)
Schon immer hat es mich geärgert, dass man im Handel nichts von dem mehr bekommt, was ich aus meiner Kindheit noch kannte (und später gelegentlich bei Wanderungen noch unter Obstbäumen finden konnte): Obst, das einen Geschmack hat. (Oder auch Gemüse; jedenfalls bei Tomaten ist das ein Problem.)
Wer einmal von den vielfältigen Sorten gekostet hat, die es früher gab (oder wer einmal Tomaten im eigenen Garten hatte), wird jenen wohlschmeckenden Früchten für den Rest seines Lebens nachtrauern.
Nicht unter dem Aspekt der Jugenderinnerung hat George Monbiot darüber geschrieben, sondern weil er sich intensiv mit den historischen Fruchtsorten beschäftigt hat: intellektuell als Leser alter Obstbücher, und praktisch als Obstbaumpflanzer im eigenen Garten.
Seine Ausführungen sind so köstlich wie jene Birnen oder Äpfel (na ja: nicht gerade Boskoop ...), die ich als Kind manchmal aus eigenen oder fremden Gärten genießen durfte. Deshalb hier Auszüge aus seinem Blott "Strange Fruit" vom 02.09.2008 (UT: "A hard commercial logic dictates that the only way to get good fruit today is to grow your own", meine Hervorhebungen):
"I feel almost shy about writing this column. It contains no revelations, no call to arms. No one gets savaged: well, only mildly. The subject is almost inconsequential. Yet it has become an obsession which, at this time of year, forbids me to concentrate for long on anything else. .....
Though we still subsist largely on junk, even bilious old gits like me are forced to admit that the quality and variety of most types of food sold in Britain has improved. But one kind has deteriorated. ... almost all the fruit sold here now seems to taste the same: either rock hard and dry or wet and bland. ... And the variety of native fruits on sale is smaller than it has been for 200 years. ...
What counts to the retailer is how well the variety travels. ...
Take the Egremont Russet, for example. It’s a small apple that looks like a conker wrapped in sandpaper. But it ... can be dropped from the top of Canary Wharf, smash a kerbstone and come to no harm. ... The supermarkets must have had some trouble shifting it because of its strange appearance, so they promoted it as a connoisseur’s apple. Such is our suggestibility that almost everyone believes this, though a dispassionate tasting would show you that it’s as sweet and juicy as a box of Kleenex.
For the same reason, we are assaulted with Conference pears ... rather than any one of a hundred exquisite varieties such as the Durondeau, Belle Julie, Urbaniste, Glou Morceau, Ambrosia, Professeur du Breuil or Althorp Crasanne. It is because these pears are so delicious that they cannot be marketed. They melt in the mouth, which means they would also melt in the truck before it left the farm gate. ...
... the supermarkets demand that fruit is picked long before it ripens: it doesn’t soften until it rots. This makes great commercial sense. It also ensures that no one in his right mind would want to eat it. But, happily for the retailers, we have forgotten what fruit should taste like. The only way to find out is either to travel abroad or ... to grow your own. I find myself becoming a fruit evangelist, a fructivist, whose mission is to show people what they are missing. ...
It’s not just the produce I love. When you start growing fruit, you enter a world of recondite knowledge, accumulated over centuries of amateur experiments. You must choose the right rootstocks and pollinators and learn about bees, birds and caterpillars. But above all you must learn patience. Growing fruit forces you to think ahead, to imagine a sweeter future and then to wait. Perhaps it is this, as much as the forgotten flavours, that I have been missing."
Klapp, klapp, klapp - Beifall für den "Fruktivisten"!
Ach ja, falls ich jemals zu Geld kommen sollte, werde ich (auch) nach Mittelwales reisen. Nicht nur nach Haye-on-Wye (und dorthin nicht weil dieses mit Timbuktu verbrüdert ist, sondern natürlich der alten Bücher wegen). Ich werde zur richtigen Jahreszeit dort einfallen, und mir voher die Adresse von Monbiots Obstgarten besorgen. Sorge habe ich nur, ob ich morgens früh genug aus dem Bett komme.
Ich meine: bevor Mr. Monbiot selbst aufsteht und seinen Obstgarten kontrolliert ..... ;-).
Textstand vom 20.09.2021
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen